czwartek, 2 kwietnia 2015
Babka Wielkanocna
Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit
Babka Wielkanocna
Składniki;
jajka - 5 szt
mak mielony - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 15 dag
mąka ziemniaczana - 15 dag
margaryna - 250 g
cukier - 3/4 szkl
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka wybić do miski, ubić na parze na puszystą masę.
Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy.
Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać.
Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać.
Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Też robiłam ostatnio taką pieguskę
OdpowiedzUsuńU mnie już przed Świętami piegusek gościł na stole
OdpowiedzUsuń