Pyszny żurek na codzień i od święta
Żur Wielkanocny
SKŁADNIKI:
biała kiełbasa -4 porcje
grzybek suszony -1 szt
cebula mała -1 szt
żur -2 szkl
sól czosnkowa
sól
pieprz
chrzan tarty -1,5 łyżki
majeranek
śmietana -140 ml
jajka -2 szt ugotowane na twardo
woda -2 szkl
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor.
Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.
Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.
Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.
Pyszny Danusiu. U mnie dzisiaj też żurek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.Żur standardowo i tradycyjnie na w Welkanoc musi zagościć;)
OdpowiedzUsuń