wtorek, 3 czerwca 2014

Biszkoptowe z serem i galaretką

Takie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastem

Biszkoptowe z serem i galaretką










SKŁADNIKI:
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
tłuszcz do formy
MASA SEROWA
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
20 g żelatyny
1 opak biszkopty
2 opak galaretka truskawkowa
truskawki

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.
 MASA SEROWA
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę , dokładnie zmiksować. Na blasze ułożyć biszkopty, wylać masę serową, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie na masie położyć biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na połowę . Na biszkopcie ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia .

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)