niedziela, 1 czerwca 2014
Placuszki z czarnym bzem
Takie placuszki szybko się robi i świetnie smakują , można podawać je posypane cukrem pudrem lub podawać z konfiturą
Placuszki z czarnym bzem
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
olej rzepakowy do smażenia
sól
kiście kwiatów czarnego bzu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Gałązki kwiatków dokładnie obejrzeć, aby nie było jakiś robaczków. Na patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki na drugą stronę i usmażyć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
ciekayw pomysł, pierwszy raz widzę takie placki:)
OdpowiedzUsuń