niedziela, 2 listopada 2014

Królewiec

Ciasto smakuję najlepiej następnego dnia

Królewiec









SKŁADNIKI:
ciasto
margaryna -150 g
cukier -4 łyżki
miód -2 łyżki
soda -1 łyżeczka
mąka -30 dkg
jajko -1 szt
tłuszcz do formy
BISZKOPT
5 - jajek
5 - łyżek mąki
5 - łyżek cukru
0,5 - łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
masło - 2 łyżki
cukier waniliowy -1 opak
mąka ziemniaczana -2 łyżki
mąka pszenna -1 łyżka
mleko -0,5 l
cukier -4 łyżki
DODATKOWO
wiórki kokosowe do posypania ciasta
polewa czekoladowa - 1 opak
 PRZYGOTOWANIE:
Ciasto 
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać. 
Do mąki dodać jajko, sodę i miód,  zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 2 części, każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze. 
Piec w 170 stop. przez 20 minut
Wyjąć upieczone placki, ostudzić.
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, wlać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 25 minut w 175 stop.
MASA 
Do rondla wlać 1 i 3/4 szkl mleka, dodać masło , cukier, cukier waniliowy, zagotować. 
Mąki wsypać do miski, wymieszać z pozostałym mlekiem. 
Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. 
Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym.
Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. 
Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
                                                        

3 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)