Mięsne sakiewki
SKŁADNIKI:
plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag )
cebula -1 szt
koncentrat pomidorowy -2 łyżeczki
sól i pieprz
pieczarki -30 dag
papryka konserwowa kolorowa -3 paski
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
FARSZ
cebulę obrać pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić.
Paprykę również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zrumienić.
Następnie dodać pieczarki i paprykę, udusić na tłuszczu.
Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką.
Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym.
Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.
Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek.
Mmm ale pysznie ! Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnego schabowego ;)
OdpowiedzUsuńSuper te sakiewki Danusiu, wyglądają pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń