niedziela, 8 września 2013

Migdałowe ze śliwkami

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.
Dziś przetestowałam Tarte Migdały  - Back Mit

Migdałowe ze śliwkami





SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka - 6 szt
mąka - 6 łyżek
cukier - 6 łyżek
kakao - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
KREM
budyń śmietankowy - 2 opak
margaryna palma -250 g
cukier -3 łyżki
kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki
tarte migdały - 200 g  Back Mit
mleko -750 ml
Wierzch ciasta
śliwki węgierki - 0,5 kg
cukier -2 łyżki
spirytus -2 łyżki
Dekoracja
migdały płatki   
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając. Wierzch ciasta Śliwki umyć, osuszyć wypestkować. Pokroić śliwki w paseczki, przesmażyć z cukrem. Nadmiar soku ze śliwek podczas smażenia, odlać. Dodać spirytus, wymieszać. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować kremem, wyłożyć przesmażone śliwki, posypać migdałami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)