Sałatka wielowarzywna na zimę
SKŁADNIKI:
kalafior - 1 szt
brokuł -1 szt
fasolka szparagowa - 350 g
papryka żółta - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
ZALEWA
6 szkl wody
0,5 szkl octu 10% Jamar
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
7 ziaren ziela angielskiego
0,5 opak gorczyca
1 łyżka oleju na słoik
1 liść laurowy na słoik.
PRZYGOTOWANIE
Warzywa umyć, osączyć.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.
Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować.
Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową.
Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.
Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.
ZALEWA
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować.
Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)