Pyszny orzechowiec do kawki, dzisiaj zrobiłam
Orzechowiec
Składniki:
CIASTO
mąka - 450 g
cukier - 2/3 szkl
2 żółtka
2 całe jajka
proszek do pieczenia - 2 łyżki
MASA
orzechy mielone włoskie - 200 g
mleko - 1 szkl
masło - 1 kost
powidła śliwkowe - 1 słoik
cukier - 3 łyżki
POLEWA
jajko - 1 szt
cukier - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
tłuszcz do formy
orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier.
Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki.
MASA ORZECHOWA
Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować.
Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić.
Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając.
POLEWA CZEKOLADOWA
Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.
Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje.
Dwie jednakowe blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części, wyłożyć na blachę i piec w 180 stop na złoty kolor.
SKŁADANIE CIASTA
Na pierwszej części kruchego placka rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą częścią ciasta.
Na ciasto wyłożyć masę orzechową, polać ciasto polewą czekoladową, zrobić wzorki na polewie widelcem, udekorować orzechami.
U mnie w lodowce od dwoch dni banofee 💙 Ale ja niemal kazde ciasto uwielbiam!😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤