niedziela, 29 września 2013

Pychotka


Staram się aby moje ciasta były smaczne
 Pychotka








Składniki:

Biszkopt
7 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

KREM
1 szkl śmietany 36%
2 śmietan-fix
DODATKOWO
1 dżem wiśniowy
1 słoik marmolada jabłkowa
1 galaretka cytrynowa
1 tabliczka czekolady z orzechami

PRZYGOTOWANIE

 BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm)
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
KREM
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno.
DODATKOWO
Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać.
Odstawić do ostudzenia.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą część biszkoptu, wyłożyć dżem, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć krem śmietankowy.
Czekoladę z orzechami, zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta.
Wstawić ciasto do lodówki.

2 komentarze :

  1. Czy jako galaretkę wsypujemy proszek czy rozrabiamy ja wg przepisu na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)