piątek, 29 marca 2013

Schab pieczony ze śliwką i morelą




Świąteczny schab z morelami i śliwką














SKŁADNIKI:
schab b/k -1,5 kg
morele suszone - 15 dkg
śliwki suszone- 15 dkg
tymianek -1 łyżka
czosnek granulowany -1 łyżka
sól i pieprz
olej - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schab opłukać, osuszyć. 
Do miski wlać olej, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab,odstawić najlepiej na całą noc.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić dwa otwory, jeden koło drugiego, w jeden otwór włożyć śliwki w drugi morele, włożyć schab do rękawa do pieczenia, spiąć dobrze rękaw.
Przełożyć schab na brytfannę, piec 70 minut 190 stop.
Po tym czasie, rozciąc rękaw i piec jeszcze około 25 minut, do zrumienienia schabu

6 komentarzy :

  1. bez takiego schabiku nie ma świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też piekę taki schabik jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki schabik pewnie zniknie ze stołu w mig. Nie ma to jak domowa wędlina. A Twoja jeszcze tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny schabik Danusiu :) często taki robię na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)