niedziela, 7 kwietnia 2013

Bakaliowy Milky Way

Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego też powstało oto takie pyszne ciasto, które szybko znika z talerza.

Bakaliowy Milky Way



 SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
orzechy włoskie posiekane -270 g
herbatniki w czekoladzie -250 g
margaryna -2/3 kost
MASA MILKY WAY
batony milky way duże 3 szt
mleko -1 szkl
żelatyna 1 opak (na litr wody)
śmietana 36%- 2 szkl
cukier -3 łyżki
ananasy w syropie -1 puszka
POLEWA
1 jajko
margaryna 0,5 kost
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki


PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć margarynę, roztopić, dodać orzechy. Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę podzielić na 2 części. 
POLEWA 
Do miski wybić jajko, dodać kakao, cukier, dobrze zmiksować. Następnie miksując powoli wlewać rozpuszczoną gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy 
MASA 
Batony pokroić na drobno. Mleko zagotować, odlać połowę mleka. Do jednej połowy dodać batony, do drugiej żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia składników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i masę batonikową, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach (25 na 36 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki






1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)