niedziela, 9 lutego 2014

Sernik z jagodami



Sernik z jagodami




Składniki:
CIASTO
1 kost margaryna
3 łyżki cukier
4 szt żółtka jaj
3 szkl mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa serowa
50 dag zmielony twaróg
1 szkl smietana 18%
0,5 szkl cukier puder
1 opak cukier waniliowy
1 szt żółtko
3 łyżki cukier kryształ
żelatyna- 1,5 łyżki
Masa jagodowa
30 dag jagody mrożone
1,5 łyżki żelatyna

PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto, 
podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut. 
Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
MASA SEROWA: Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem kryształem, dodać do masy serowej, dobrze zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do śmietany, zmiksować.
MASA JAGODOWA: 
Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody,  dodać  do jagód.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: 
Ciasto
 masa serowa 
masa jagodowa 
ciasto 
wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. 

Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem










Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)