sobota, 24 lutego 2018

Malinowa chmurka

                                                                     Malinowa chmurka






Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą z migdałami.
Przepis na ciasto mam z  ( żródło)

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru pudru 
100 g masła
1/2 opak cukru wanilinowego
3 żółtka
Malinowa galaretka:
500 g malin
3 malinowe galaretki 
3,5 szklanki wrzącej wody
Krem:
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny od Cykoria
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30%
cukier wanilinowy
Beza:
3/4 szklanki cukru
3 -białka jaj
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski.
Następnie dodać pokrojone zimne masło i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, przełożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godz.
Blachę  wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez około 15 - 20 minut.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Malinowa galaretka:
Maliny opłukać, osączyć na sicie.
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać z malinami, odstawić do lekkiego stężenia.
Po tym czasie wyłożyć galaretki z malinami na ciasto włożyć do lodówki.
Beza:
Blachę  o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem.
Białka jaj ubić na sztywno, następnie po trochu wsypując cukier, dalej ubijać.
Piana jak będzie ubita, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć pianę na papier do pieczenia i posypać ją płatkami migdałowymi.
Piec przez 60 minut w 140 stop.
Krem:
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać na lekkim ogniu do rozpuszczenia.
Ciepłą, ale nie gorąco żelatynę dodać do zmiksowanej chłodnej śmietany z pozostałymi składnikami, zmiksować.
Wyłożyć krem na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.
Odstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

8 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu wspaniałe ciasto, bardzo lubię takie połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna malinowa chmurka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w Twoim cieście od pierwszego wejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również robiłam. Jest przepyszne i w sumie proste do zrobienia. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)