Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :)
Kutia w cieście
SKŁADNIKI:
kutia -1 puszka
mąka -0,5 kg
drożdże -100 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko -1 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
niedziela, 16 listopada 2014
czwartek, 13 listopada 2014
Roladki drobiowe z brzoskwiniami
Pyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianych
Roladki drobiowe z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1 podwójna
brzoskwinie w syropie -4 szt
mąka -2 łyżki
płatki kukurydziane -0,5 szkl
jajko -1 szt
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić mięso na 4 porcje.
Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć.
Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę, pokruszyć je wałkiem do ciasta.
Jajko wybić na talerz, roztrzepać z solą i pieprzem.
Na każdym filecie, ułożyć brzoskwinię, zwinąć w roladkę.
Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych.
Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony.
Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami
środa, 12 listopada 2014
Lekka sałatka z sosem winegret
Zdrowa i pyszna sałatka z sosem winegret
Lekka sałatka z sosem winegret
SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat
sałata lodowa-1 główka
pomidory -2 szt
Sos Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Sałatę lodową cienko pokroić,
dodać do pozostałych sałat .
Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Lekka sałatka z sosem winegret
SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat
sałata lodowa-1 główka
pomidory -2 szt
Sos Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Sałatę lodową cienko pokroić,
dodać do pozostałych sałat .
Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
wtorek, 11 listopada 2014
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
Pyszne roladki drobiowe z żurawiną i migdałami na obiad.
Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
SKŁADNIKI:
podwójny filet z kurczaka - 1 szt
żurawina suszona - 12 łyżeczek
migdały tarte - 4 łyżeczki
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
mąka do obtoczenia
koperek pokrojony - 4 łyżeczki
jajko - 1 szt
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 3 łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.
Posypać koperkiem, zwinąć roladki.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
SKŁADNIKI:
podwójny filet z kurczaka - 1 szt
żurawina suszona - 12 łyżeczek
migdały tarte - 4 łyżeczki
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
mąka do obtoczenia
koperek pokrojony - 4 łyżeczki
jajko - 1 szt
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 3 łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.
Posypać koperkiem, zwinąć roladki.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)