niedziela, 16 listopada 2014

Kutia w cieście

Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym  i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :)


Kutia w cieście












SKŁADNIKI:
kutia -1 puszka
mąka -0,5 kg
drożdże -100 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko -1 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną  mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.

Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem. 





czwartek, 13 listopada 2014

Roladki drobiowe z brzoskwiniami


Pyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianych

Roladki drobiowe z brzoskwiniami








SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1 podwójna
brzoskwinie w syropie  -4 szt
mąka -2 łyżki
płatki kukurydziane -0,5 szkl
jajko -1 szt
sól i pieprz
 PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Podzielić mięso na 4 porcje. 
Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć. 
Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę, pokruszyć je wałkiem do ciasta. 
Jajko wybić na talerz, roztrzepać z solą i pieprzem.
 Na każdym filecie, ułożyć brzoskwinię, zwinąć w roladkę. 
Roladki obtoczyć dobrze w mące,  w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych. 
Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony.
Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami

środa, 12 listopada 2014

Lekka sałatka z sosem winegret

Zdrowa i pyszna sałatka z sosem winegret


Lekka sałatka z sosem winegret


 SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat
sałata lodowa-1 główka
pomidory -2 szt
Sos Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sos: 
Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników. 
Wyłożyć mix sałat do salaterki. 
Sałatę lodową cienko pokroić,
dodać do pozostałych sałat .
Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać. 
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.

wtorek, 11 listopada 2014

Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami

Pyszne roladki drobiowe z żurawiną i migdałami na obiad. 
Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.


Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami 




















 SKŁADNIKI:
podwójny filet z kurczaka - 1 szt
żurawina suszona - 12 łyżeczek
migdały tarte - 4 łyżeczki
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
mąka do obtoczenia
koperek pokrojony - 4 łyżeczki
jajko - 1 szt
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 3 łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych. 
Posypać koperkiem, zwinąć roladki. 
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. 
Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor