sobota, 27 grudnia 2014

Rybka w miodzie

Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicie

                                                                   Rybka w miodzie
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy








SKŁADNIKI:
Filet z białej ryby - 1,20 kg
mąka do panierki
bułka tarta
jajka
tłuszcz do smażenia
SOS SŁODKO-KWAŚNY
duże cebule - 4 szt
miód prawdziwy- 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 200 g
olej - 1 kieliszek
listki laurowe - 4 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
 Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. 
SOS SŁODKO-KWAŚNY 
Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą.
 Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.
 Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. 
Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki. 
Rybka smakuję najlepiej następnego dnia.

środa, 17 grudnia 2014

KONKURS Z POLSAT FOOD NETWORK

                               Zapraszam na konkurs


                               KONKURS   Z  POLSAT FOOD NETWORK

W związku z promocją nowej serii,  ,,Nigella Ekspresowo” (w emisji od 15 grudnia)chciałabym zaproponować Wam
konkurs organizowany z POLSAT FOOD NETWORK .na ekspresową i oszałamiającą w smaku radość dla podniebienia, której nie powstydziłaby się sama Nigella Lawson





Temat będzie słodki, czekam na wasze przepisy na Ciasta i ciasteczka 

Zdjęcia  i przepisy waszych słodkości;) wysyłamy na maila (mamusia723@wp.pl), lub zostawiamy bezpośrednio na stronie
Kuchnia - Danusi

Start konkursu 17.12.2014 r do 6.01.2015

Fundatorem nagrody jest POLSAT FOOD NETWORK





Nagrody w konkursie są 4.

I miejsce:
Torba termoizolacyjna  i minutnik







II miejsce:
Zestaw sałatkowy








III miejsce:
Lunch box




1 .wyróżnienie
minutnik



REGULAMIN KONKURSU

1. Organizatorem konkursu jest blog  Kuchnia Danusi

2 .Konkurs trwa od 17.12.2014 r  do 6.01.2015

3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network

4 .Konkurs polega na zaprezentowaniu przepisu, przepisu ze zdjęciem.

5. Dodatkowym warunkiem, jest „polubienie” oficjalnego profilu POLSAT FOOD NETWORK

6. Zaobserwowaniu bloga Kuchnia Danusi oraz polubienie Fan pagu: KUCHNIA - DANUSI


7. Jeden uczestnik konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu.
 Z zastrzeżeniem, że jeden uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę

Powodzenia

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sernik gotowany na miodowym cieście

Jak zawsze tradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym , polanym sosem tiramisu



Sernik gotowany na miodowym cieście

  







SKŁADNIKI:
CIASTO 
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
margaryna Palma w złotym opakowaniu    - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl

MASA SEROWA
ser biały w kostkach - 1 kg
aromat migdałowy
mleko - 1/3 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 250 g
margaryna Palma w złotym opakowaniu  - 200 g
budyń śmietankowy - 1 opak
DODATKOWO
sos tiramisu do dekoracji sernika

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. 
Rozwałkować ciasto na 3 placki. 
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor. 
Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.

MASA SEROWA
 Ser zmielić w maszynce trzykrotnie.
 Białka oddzielić od żółtek 
Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując. 
Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać. 
Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. 
Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. 
Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. 
Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. 
Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. 
Masę podzielić na 3 części. 

SKŁADANIE CIASTA: 
Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. 
Odstawić ciasto na całą noc. 
Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę,  na cieście sosem tiramisu. 



 Ciasta czy ciasteczka?

niedziela, 7 grudnia 2014

Strucla z makiem

Bardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:)


Strucla z makiem

















 SKŁADNIKI:  Składniki na 2 strucle
CIASTO:
żółtka - 3 szt
cukier waniliowy- 1 szt
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost
cukier - 3/4 szkl
drożdże - 5 dag
mąka 50 dag
mleko -1 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
margaryna palma - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
DODATKOWO
Posypka cukierkowa kolorowa 

 PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzać.
 Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. 
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
 Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. 
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. 
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. 
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. 
Gotowy struclę makową,  polać polewą,  posypać kolorową posypką.




Ciasta czy ciasteczka?