wtorek, 6 stycznia 2015

Kopytka z gulaszem wieprzowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne.


Kopytka z gulaszem wieprzowym







ziemniaki ugotowane - 60 dag
mąka - 1 szkl
jajko - 1 szt
sól - 1 szczypta
GULASZ WIEPRZOWY
łopatka - 60 dag
cebula - 1 szt
liść laurowy
tłuszcz do smażenia
mąka - 2 dag
sól i pieprz
ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
Gulasz
 Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla,  zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.
KOPYTKA
 Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. 
Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. 
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. 
Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. 
Podawać z gulaszem

sobota, 3 stycznia 2015

Pączki

W mojej rodzinie szanuje się tradycję.
Karnawał , tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !



Pączki 











 SKŁADNIKI:
mąka -1 kg
cukier -6 łyżek
cukier waniliowy -1 opak
olej -2 łyżki
żółtka -8 szt
ocet -1 łyżka
margaryna -0,5 kost
mleko -2 szkl
drożdże -100 g
cukier puder do obsypania pączków
marmolada owocowa
smalec do smażenia ok 1,5 kg
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.
Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.
Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.
Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.
Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.
Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Następnie każdego pączka dobrze posmarować za pomocą pędzelka lukrem i posypać skórką pomarańczową .

czwartek, 1 stycznia 2015

Sałatka z kurczakiem i makaronem penne

Sałatka jest smaczna i prosta



Sałatka z kurczakiem i makaronem penne 














SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka -1 szt
makaron penne - 250 g
jajka - 3 szt
kukurydza konserwowa - 1 puszka
papryka czerwona - 1 szt
ogórki korniszony - 4 szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
przyprawa gyros
majonez - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżka
tłuszcz
 PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy w kostkę, ogórki też.
 Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę. 
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą gyros, na tłuszczu. 
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. 
Kukurydzę odlać z zalewy, przełożyć do miski. 
Do kukurydzy dodać składniki sałatki, wymieszać sałatkę z majonezem i musztardą, doprawić do smaku, solą i pieprzem. 
Gotową sałatkę przełożyć do salaterki.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. 
Przepis z internetu :)


Paszteciki z kapustą i grzybami 




SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka - 400 g
drożdże - 20 g
jajko - 1 szt
masło - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
mleko - 200 ml
FARSZ
kapusta kiszona - 750 g
grzyby suszone - 2 garście
cebula - 1 szt
sól i pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej
DODATKOWO
mak do posypania
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. 
FARSZ 
Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty. 
Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. 
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. 
Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .
 Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta. 
Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi. 
Ciąć skośne paszteciki. 
Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. 
Piec w 180 stop.przez 20 minut. 
Podawać z czerwonym barszczykiem