poniedziałek, 12 stycznia 2015

Surówka z selera w majonezie

Ja taką sałatkę podaję do dań mięsnych, ale moje dzieci uwielbiają ją na kanapkach z wędlinką. Można też zrobić taką sałatkę z jogurtem.


Surówka z selera w majonezie





SKŁADNIKI:
seler - 1 szt
jabłka - 2 szt
marchewka mała - 1 szt
sól i pierz
majonez - 2 łyżki
sok z cytryny - do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i selera obrać, opłukać. 
Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
Ja starłam warzywa i jabłka w maszynie do tarcia warzyw. 
Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, dodać do startych składników, dokładnie wymieszać.

niedziela, 11 stycznia 2015

Kartacze

Pyszne kartacze, często robiła je moja mama. 
Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja.



Kartacze 














 SKŁADNIKI:
Ciasto ziemniaczane
ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu)
mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki
sól
jajko - 1 szt
Farsz
karkówka - 550 g lub łopatka
sól i pieprz
cebula - 1 szt
tłuszcz
majeranek - 1 łyżka
jajko - 1 szt
DODATKOWO
boczek wędzony do okraszenia
cebula - 1 szt
 PRZYGOTOWANIE:
FARSZ 
Mięso zemleć w maszynce. 
Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz.
 Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. 
CIASTO ZIEMNIACZANE
 Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować. 
Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. 
Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. 
Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. 
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. 
Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski. 
Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut. 
Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem. 
Smacznego !

czwartek, 8 stycznia 2015

Kotlety z mortadeli

Szybki obiad dla zapracowanych, oszukane kotlety z mortadeli.


Kotlety z mortadeli



Składniki :
mortadela 500 g
 jajka - 2 szt
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
Jajka wybić do miski , rozkłócić widelcem, przyprawić solą i pieprzem 
Przyprawić solą i pieprzem. 
Mortadelę pokroić na grubsze plastry. 
Następnie zanurzać plastry mortadeli w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć mortadelę  na złoty kolor z obu stron.
Smacznego !

środa, 7 stycznia 2015

Wyniki konkursu Z POLSAT FOOD NETWORK

Wyniki konkursu  Z  POLSAT FOOD NETWORK

Dziękuję za tak liczny udział w konkursie:)
Nadeszło aż 100 zgłoszeń.
Przykro mi z tego powodu że mamy tylko 4 nagrody, a wasze przepisy są naprawdę wartościowe i nie mogę wszystkich nagrodzić:(

Był to bardzo ciężki wybór, ale postanowiłam nagrodzić następujące osoby:

I miejsce:
Torba termoizolacyjna  i minutnik

Biała Pavlova







II miejsce:
Zestaw sałatkowy

Ciasteczka brzoskwinie 








III miejsce:   Lunch box

Mini serniki waniliowe w kruchych koszach:

















1 .wyróżnienie
minutnik

Rolada tiramisu







Zwycięzców proszę o przesłanie dokładnego adresu  i numeru telefonu na e-mail : mamusia723@wp.pl.

Na wasze dane czekam do 9 stycznia, po tym terminie jeśli ktoś się nie zgłosi, wybiorę innego zwycięzcę:)