Tort dla wnusia na urodziny
Pączusie z serka homogenizowanego
jajka - 2 szt
mąka - 250 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
serek homogenizowany - 300 g
sól - szczypta
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
krem balsamiczny o smaku malinowym
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie wybić jajka i dodać pozostałe składniki.
Zmiksować mikserem na wolnych obrotach na jednolitą masę.
Do szerokiego garnka wlać tłuszcz rozgrzać.
Nabierać łyżeczką ciasto i kłaść na tłuszcz.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Pączki wykładać na ręcznik papierowy do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Połowę pączków posypujemy cukrem pudrem resztę polać kremem balsamicznym.
Otrzymałam paczkę z produktami bardzo dobrej jakości od OCTIM- 1965, za co bardzo dziękuję.
Przesyłka dobrze zapakowana, dostarczona błyskawicznie.
Teraz czas na przetestowanie produktów.
Bardzo smaczna i szybka przekąska na każdą okoliczność.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Składniki:
ciasto francuskie - 1 opak (300 g )
łosoś wędzony - 1opak ( 100g )
1 - jajko
pieprz
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać widelcem.
Ciasto wyjąć wcześniej z lodówki.
Rozwinąć ciasto na desce lekko wałkiem rozwałkować.
Ułożyć na samym brzegu ciasta kawałki łososia, posypać pieprzem.
Zwinąć w roladę zostawiając koniec ciasta.
Posmarować koniec ciasta roztrzepanym jajkiem zwinąć roladę.
Następnie całą roladę posmarować jajkiem i pokroić w plastry na jednakową grubość.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem ułożyć na papierze roladki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. do zrumienienia roladek.
Podawać z sosem czosnkowym.