czwartek, 5 września 2013

Bakaliowiec

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.

Dziś przetestowałam słonecznik, skórkę z cytronu, mieszankę skórek, migdały słupki, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone, morele suszone

Pyszne ciasto pełne bakalii







Bakaliowiec

SKŁADNIKI:
jajka - 3 szt
mąka -4 łyżki
cukier - 100 g
mieszanka skórek - 100 g
skórka z cytronu - 100g
żurawina suszona - 100 g
migdały słupki - 100 g    KRESTO
orzechy włoskie - 100 g
wiśnie kandyzowane - 100 g
słonecznik łuskany - 100 g  KRESTO
śliwki suszone - 200 g    KRESTO
morele suszone - 100 g  KRESTO
przyprawa do piernika -1 opak
aromat do ciasta- dowolny
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy, dobrze docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 stop, przez godzinę. Ostudzony bakaliowiec, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)