sobota, 6 grudnia 2014

Gwiazda drożdżowa z makiem

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem. 
 Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.


 Gwiazda drożdżowa z makiem 










 SKŁADNIKI: 
mąka -0,5 kg 
drożdże - 45 g 
mleko -0,5 szkl 
margaryna Palma w złotym opakowaniu  -  150 g 
jajka -2 szt 
sól -szczypta
 cukier-100 g

 MASA MAKOWA 
350 g masy makowej 

DODATKOWO
 białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
 żurawina kilka szt 
tłuszcz do blachy 

PRZYGOTOWANIE: 
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. 
 Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. 
 Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. 
 Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki. 
 Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy. 
 Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem. 
 Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części. 
 Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. 
Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę. 
 Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.  
   Białko  roztrzepać , posmarować nim gwiazdę. 
Piec w 180 stop przez 35 minut



 Ciasta czy ciasteczka?

3 komentarze :

  1. ślicznie ci wyszła ja też w tym tygodniu robiłam takie ciasto tylko w formie wieńca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna...super pomysł na święta

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)