czwartek, 26 marca 2015

Baranek Wielkanocny migdałowy lub zajączek

Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany. 
Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis.
Baranek wyszedł bardzo smaczny :)



Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek














SKŁADNIKI:
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 1 szkl
cukier - 4 łyżki
mleko - 1/2 szkl
migdały tarte - 4 łyżki
aromat migdałowy
masło roztopione - 45 g
 PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. 
Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.
 Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy.
 Dokładnie wymieszać. 
Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut. 
Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone. 
 Oczy zrobić z żurawiny lub rodzynek.
Oprószyć baranka cukrem pudrem

6 komentarzy :

  1. Wspaniały sposób na pięknego jadowitego baranka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super ten baranek :-) Danusiu miałaś świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać zbliżające się święta . Piękny .

    OdpowiedzUsuń
  4. super również jako ozdoba wielkanocnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)