sobota, 7 maja 2016

Kruche z rabarbarem

Mamy sezon na rabarbar, więc trzeba to wykorzystać.
Pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem , idealne do kawki.
Przepis z internetu.

                                                         Kruche z rabarbarem










na ciasto
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
margaryna - 250 g
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń
mleko - 4 szkl
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
cukier - 0,5 szkl
dodatkowo
rabarbar - 600 g
cukier - 0,5 szkl
cukier puder do posypania ciasta
Opis wykonania:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zasypać cukrem, odstawić na kilka minut.
Ciasto :
Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.
Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.
Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.
Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście.
Budyń:
Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na rabarbar.
Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy :

  1. Narobiłas mi smaka na rabarbar, koniecznie muszę przygotować z nim jakies ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest cudne. Czy można go mrozić ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Ja kruche ciasta z owocami mroziłam, ale z budyniem nie i nie wiem jak będzie smakować po rozmrożeniu :)

      Usuń
  3. Pyszne ciasto i jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio podobne z w formie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze połączenie. Rabarbar i kruche :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu wspaniałe ciasto, bardzo lubię słodkości z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z budyniem bardzo lubię takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that
    this write-up very pressured me to check out and
    do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)