sobota, 21 maja 2016

Rolada jagodowo czekoladowa


Szybka, prosta i pyszna  rolada z serem i jagodami , obłożona wiórkami czekoladowymi.
Wiórki czekoladowe białe otrzymałam od Sempre , za co ślicznie dziękuję 

                                                        Rolada jagodowo czekoladowa  
.










Składniki :
Biszkopt
jajka -5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
olej - 1 łyżka
sól -szczypta
tłuszcz do formy
Masa serowa :
ser biały tłusty - 2 kostki
czekolada biała - 50 g
jagody mrożone - 0,5 szkl
galaretka jagodowa - 1 opak
woda gotowana - 1 szkl
Dodatkowo :
melisa do dekoracji
Przygotowanie :
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez  15 minut tzw do zrumienienia ciasta.
Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę  i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
Masa serowa :
ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą.
Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować.
Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą serową, odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu rolady, delikatnie zwinąć odstawić do lodówki.
Posmarować wierzch rolady masą serową, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować listkami melisy.



14 komentarzy :

  1. Bardzo smaczna i ciekawa rolada. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu wspaniała ci wyszła :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak JA bym zjadła taką roladę wygląda pysznie.Muszę upiec.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła idealna, zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się bardzo smakowicie i ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada wygląda wybornie!!! Zapewne też tak smakuje. Mam tylko pytanie o rozmiar blachy, czy to jest ta większa z piekarnika? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak to jest blacha z piekarnika.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)