Szybka, prosta i pyszna rolada z serem i jagodami , obłożona wiórkami czekoladowymi.
Wiórki czekoladowe białe otrzymałam od Sempre , za co ślicznie dziękuję
Rolada jagodowo czekoladowa
.
Składniki :
Biszkopt
jajka -5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
olej - 1 łyżka
sól -szczypta
tłuszcz do formy
Masa serowa :
ser biały tłusty - 2 kostki
czekolada biała - 50 g
jagody mrożone - 0,5 szkl
galaretka jagodowa - 1 opak
woda gotowana - 1 szkl
Dodatkowo :
melisa do dekoracji
Przygotowanie :Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta.
Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
Masa serowa :
ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą.
Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować.
Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą serową, odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu rolady, delikatnie zwinąć odstawić do lodówki.
Posmarować wierzch rolady masą serową, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować listkami melisy.
Bardzo smaczna i ciekawa rolada. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńDanusiu wspaniała ci wyszła :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko wstawiam już kawę:) przyjeżdżaj :)
UsuńJejku jak JA bym zjadła taką roladę wygląda pysznie.Muszę upiec.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami rolada najlepsza :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńI tak Natalko smakuje :)
UsuńWyszła idealna, zjadłabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńNie widzę Martuniu problemu, zapraszam :)
Usuńprezentuje się bardzo smakowicie i ten kolor! :)
OdpowiedzUsuńAch, w końcu jagody! :D
OdpowiedzUsuńRolada wygląda wybornie!!! Zapewne też tak smakuje. Mam tylko pytanie o rozmiar blachy, czy to jest ta większa z piekarnika? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak to jest blacha z piekarnika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)