Pierogi z soczewicą czerwoną
Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą.
Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę.
Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu
Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco.
Składniki:
Ciasto :
mąka - 80 g
gotowana woda - 65 ml
sól- szczypta
Farsz :
75 g czerwonej soczewicy
cebula - 1 szt
masło - 2 łyżki
bułka tarta - 2 łyżeczki
białko jajka - 1 szt
majeranek - 1 łyżeczka
sól i pieprz
Okrasa :
tłuszcz
cebula - 1 szt
Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża.
Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
Farsz:
Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie, przez 25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie odcedź na sicie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.
Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
Tez nigdy nie jadłam ani nie robiłam nic z czerwonej soczewicą, muszę kiedyś ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, moja Teściowa robi pierogi z soczewicą i są pyszne :)
OdpowiedzUsuń