poniedziałek, 28 maja 2018

Ciasto Ukrainka

                                                               Ciasto Ukrainka








Warstwowe ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem.
Po upieczeniu ciasto jest twarde, dopiero na następny dzień i kolejny jest mięciutkie.
Przepis zaczerpnięty z bloga. źródło

Składniki:
 Ciasto:
3 jajka
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
50 g masła
3 łyżki miodu
łyżeczka sody
Krem :
litr mleka
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
150 g  masła
150 g  margaryna Palma z Bielmaru
aromat rumowy
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka
masę i zagnieść ciasto.
Podzielić na pięć równych części.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować  piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze 25 x 35 cm, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut.
Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.
Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.
Gotowym kremem przekładamy placki,
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.





Palma - zróbmy coś dobrego

9 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)