Składniki:
Na kotlety
mięso mielone - 400 g
1 czerstwa bułka
sól i pieprz
jajko - 1 szt
cebula - 1 szt
Nadzienie:
fasolka szparagowa żółta - 300 g
natka pietruszki
Dodatkowo
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do panierki
Dekoracja;
liście sałaty
koperek
pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić.
Fasolkę przebrać, odciąć końce, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, al dente, odcedzić, ostudzić.
Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety.
Obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu, aby w środku nie były surowe, na złoty kolor.
Fajny pomysł na mielone :-)
OdpowiedzUsuń