Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny.
Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych.
Składniki :
2 garście świeżej mięty
sok z 1 cytryny
cukier - 0,5 kg
2 litry wody
Przygotowanie:
Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.
Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.
Zapisuje do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNapewno wyprobuje !!
OdpowiedzUsuńDanusiu u mnie rośnie bardzo dużo mięty. Muszę koniecznie zrobić taki syrop 💚💚💚💚
OdpowiedzUsuń