czwartek, 21 czerwca 2018

Syrop z mięty

                                                  Syrop  z mięty











Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny.
Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych.

Składniki :
2 garście świeżej mięty
sok z 1 cytryny
cukier - 0,5 kg
2 litry wody
Przygotowanie:
Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.
Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.







4 komentarze :

  1. Bardzo chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu u mnie rośnie bardzo dużo mięty. Muszę koniecznie zrobić taki syrop 💚💚💚💚

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)