czwartek, 21 maja 2020

Chleb pszenny

                                                      Chleb pszenny 



Ten przepis jest dla osób, leniwych i tych, którzy pierwszy raz będą piekli chleb oraz dla takich, którzy nie lubią długo czekać na wyrastanie ciasta.
Chlebek jest łatwy w przygotowaniu i tu nie ma szans, aby się nie udał.
Oczywiście, jeżeli zostanie przygotowany według przepisu.
Składniki : na 2 keksówki
drożdże świeże - 50 g
cukier - 2 łyżeczki
mąka - 4 i 1/2 szkl  pszenna ( typ 390 )
mąka - 1 i 1/2 szkl pszennej  pełnoziarnista ( typ 1850 )
otręby pszenne - 2 szkl
sól - 1 i 1/2  łyżki
woda letnia - 4 szkl
słonecznik - 1 garść
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier, trochę wody, wymieszać.
Następnie dodać 2 łyżki mąki, wymieszać dokładnie.
W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą , otrębami i słonecznikiem.
Wlać do miski zaczyn i pozostałą wodę, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
Dwie formy keksowe, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto do foremek.
Wstawić ciasto od razu do zimnego piekarnika, piec w temp. 200 stopni, C przez 55 minut.
Wyjąć chlebki od razu po upieczeniu, ostudzić na kratce.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)