czwartek, 24 lipca 2014

Muffiny z jagodami

Pyszny deserek dla naszych niejadków. Sama skusiłam się na większą porcyjkę, były takie pyszne, że trudno było się im oprzeć.

Muffiny z jagodami








SKŁADNIKI:
margaryna palma -110 g
cukier waniliowy -1 opak
mąka -1 szkl
cukier -0,5 szkl
jajka -2 szt
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
mleko -150 ml
soda oczyszczona -0,5 łyżeczki
tłuszcz do foremek
jagody - 200 g
cukier puder do posypania

 PRZYGOTOWANIE:
Do miski włożyć margarynę, utrzeć, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze :

  1. Ja wczoraj robiłam z malinami , nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)