poniedziałek, 17 listopada 2014

Biszkopt z masą kawową

Przepis mam z jakiejś kolorowej gazetki. 
Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.


Biszkopt z masą kawową  








SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 7 szt
mąka pszenna - 6 łyżek
cukier - 7 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sól szczypta

Krem śmietankowy
śmietana śnieżka - 1 opak
mleko - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
żelatyna - 1 łyżeczka
woda gotowana - 2 łyżeczki

Masa z kawą
margaryna - 1 kost
żółtka jaj - 3 szt
kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
woda gotowana - 2 łyżeczki
mleko - 2 szkl
cukier -0,5 szkl
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki

Polewa
margaryna - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
śmietana 24 % - 2 łyżki

 PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
 Żółtka oddzielić od białek. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. 
Następnie dodać żółtka, ubić.
 Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. 
Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop.
 Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Krem śmietankowy:
 Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić. 
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić. 
Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno. 
Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać. 
Masa z kawą : 
Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać cukier zagotować. 
Resztę mleka przelać do miski, dodać żółtka jaj, obie mąki, zmiksować.
 Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski rozetrzeć. 
Dodawać po łyżce ugotowanej masy do margaryny, utrzeć na puch. 
Następnie dodać kawę, zmiksować. 
Polewa : 
Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. 
Składanie ciasta: 
biszkopt 
krem śmietankowy
 masa z kawą 
polewa

7 komentarzy :

  1. Danusiu Twoje ciasta są reweacyjne, jesteś mistrzynią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. czy zamiast kawy mozna dodac kakao? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No raczej nie bo to jest kawowiec z kakao to już nie ten smak:)

      Usuń
  3. Miękki biszkopcik i masa kawowa - to musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)