czwartek, 20 listopada 2014

Pieczeń rzymska z papryką

 Pieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno.
Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.


Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem














 SKŁADNIKI:
mięso mielone - 2 kg
bułka kajzerka - 2 szt
cebula - 1 szt duża
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
ogórki małosolne - 2 szt
jajka - 2 szt
natka pietruszki - 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
papryka ostra w proszku
mleko do namoczenia bułek
bułka tarta do posypania pieczeni
czosnek - 2 ząbki

 PRZYGOTOWANIE:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. 
Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek.
 Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. 
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. 
Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką. 
Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz.

2 komentarze :

  1. Moja ulubiona wersja pieczeni. Czasem jeszcze robię włoską wersję z oliwkami, pieczarkami i serem fetą, też polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej paprykowej wersji jeszcze nie jdałam, napewno pyszna

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)