wtorek, 18 listopada 2014

Kotlet de volaille'a

Pyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką

Kotlet de volaille'a






SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 szt podwójna
masło -12,5 dag
jajko -1 szt
bułka tarta -3 łyżki
mąka -2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. 
Następnie obsypać filety solą i pieprzem. 
Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki. 
Każdy słupek masła, układać na  filecie drobiowym. 
Zwijać  filety jak  krokiety, spiąć wykałaczkami .
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. 
Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce. 
Smażyć de volaille'a  w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.

11 komentarzy :

  1. wspaniały i pyszny, a przede wszystkim prawdziwy de volaille :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serduszko kochane, to nie jest prawdziwy de volaille. Oryginalny de volaille jest z całej piersi kurczaka wraz z kosteczką od skrzydełka. Nie ma też mowy w oryginale o spinaniu wykałaczkami czy czymkolwiek innym. Kotlet musi być tak rozbity by po wsadzeniu w niego słupka masła idealnie go zlepić. Ten wspaniały i pyszny kotlet, to jedna z milionów przeróbek de volaille'a :)

      Usuń
    2. Słuszna uwaga to nie jest oryginalny de volaille.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie roladki, pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z panem Slawomirem ,podany przez niego przepis jest aułtentycznym de volaille

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zgadzam się z panem Sławomirem, to nie jest wersja oryginalna.

      Usuń
  4. A nie powinno t w środku się znaleźć coś więcej oprócz masła ? Jakieś pieczarki ... sama kie robiłam ale z tego co pamiętam jak jadłam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie do srodka szynka w kostke maslo koper i ser. Jest pycha polecam same maslo to chyba slabo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalny to samo masło wszystkie inne to już roladki.Pozdrawiam

      Usuń
  6. Prawdziwy de volaill jest z samym masłem a nie jak nie którzy wrzucają co popadnie

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)