piątek, 28 listopada 2014

Pysio

Pyszne ciasto do kawy


Pysio 










SKŁADNIKI:
jajka 6 szt
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
KREM
sok zielony pysio 4 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania 
cukier 0,5 szklanki
śmietana 30% 2 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT 
Białka oddzielić od żółtek 
Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
 Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. 
KREM
 Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku. 
Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. 
Gotować aż zgęstnieje.
 Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. 
Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. 
Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. 
Posypać wiórkami kokosowymi. 
Wstawić do lodówki na 3 godz.

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)