niedziela, 9 października 2016

Naleśniki pod pierzynką

Uwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami.
A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką.
Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników.
Przepis na zrobienie w taki sposób naleśników, wzięłam z sieci.

                                                           Naleśniki pod pierzynką










Składniki :
Ciasto:
mąka - 560 g
jajka - 2 szt
sól szczypta
mleko - 375 ml
woda - 375 ml
tłuszcz do smażenia
Masa serowa:
ser tłusty - 620 g
cukier - 4 łyżki
cukier waniliowy - 1 opak
rodzynki sułtanki - 1 garść
śmietana kwaśna - 1 łyżka
Zalewa :
jajka - 3 szt
cukier - 4 łyżki
kwaśna śmietana - 4 łyżki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i pozostałe produkty, zmiksuj ciasto.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
Masa serowa:
Ser przecisnąć przez praskę  lub rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać.
Smarować naleśniki masą, zwijać w rulony.
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, układać naleśniki w spiralę.
Zalewa:
Wybić jajka do miski, dodać cukier, dobrze ubić.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
Zalewą zalać naleśniki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok.30 minut.
Podawać gorące.
Smacznego !

10 komentarzy :

  1. Świetny pomysł :) wyszło prawie jak ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super to wygląda! :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu bardzo smaczny pomysł kochana. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW nie jadłam, a ślinka cieknie!! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie Danusiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)