W czasie zimy do obiadu będą jak znalazł.
Ja robiłam buraczki z 10 kg.
Buraczki z papryką
buraki czerwone -5 kg
papryka -1,5 kg
cebula -750 g
ocet -0,5 szkl
cukier -0,5 szkl
olej -0,5 szkl
sól
Sposób przygotowania
Buraki opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby były zakryte buraki, osolić, gotować do miękkości.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Ugotowane i ostudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do większego garnka, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, aby buraki się nie przypaliły.
Od zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut.
Nakładać buraki do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić słoiki do góry dnem.
Można jeszcze pasteryzować przez ok. 15 minut, ja nie pasteryzuje.
Ciekawa propozycja ;D
OdpowiedzUsuń