Wcześniej nie robiłam takiego dżemu, bo nie miałam pojęcia o tym, że ten dżem tak dobrze smakuje.
Teraz już wiem, że będę go robić każdego roku.
Dżem z cukinii
Składniki :
cukinia - 6 kg ( przed obraniem )
cytryna - 1 szt
cukier - 1 kg
galaretki cytrynowe - 4 szt
Przygotowanie:
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc.
Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować.
Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut.
Wygląda na smaczny :) Musze kiedyś zrobić to się przekonam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł an wykorzystanie cukinii
OdpowiedzUsuńDanusiu przepis zapisuję, przypuszczam że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTakiego cuda jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń