wtorek, 18 października 2016

Dżem z cukinii

Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Wcześniej nie robiłam takiego dżemu, bo nie miałam pojęcia o tym, że ten dżem tak dobrze smakuje.
Teraz już wiem, że będę go robić każdego roku.


                                                                Dżem z cukinii








Składniki :
cukinia - 6 kg ( przed obraniem )
cytryna - 1 szt
cukier - 1 kg
galaretki cytrynowe - 4 szt
Przygotowanie:
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc.
Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować.
Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut.

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)