sobota, 26 listopada 2016

Śledzie po kaszubsku

                                                         
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku. 
Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.

                                    Śledzie po kaszubsku




Składniki :
filety śledziowe - 600 g
Sos:
ogórki konserwowe 2 szt większe
koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
cebula - 2 szt
olej - 1/2 szkl
woda - 1/2 szkl
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 3
sól i pieprz
sok z cytryny - 1,5 łyżki
miód - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. 
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę. 
Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.
zBLOGowani.pl

16 komentarzy :

  1. Fajny przepis. :-) Śledzie po kaszubsku to klasyka, ale bardzo smaczna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu na pewno zrobię te śledzie, bardzo lubimy. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny przepisik na te śledzie, mój mąż byłby zachwycony nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super śledziki :) pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis , jak długo mogą stać te śledzie ? Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będą stać w chłodzie to mogą 4 dni

      Usuń
  7. Czy to mogą być śledzie octowe czy musza być solone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. filetów śledziowych solonych a'la matjas , octowe nie

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)