Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl.
Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie.
Polecam.
Choinka piernikowa
Składniki :
Ciasto :
jajka - 2 szt
mąka - 2,5 szkl
mleko - 1 szkl
olej - 1/2 szkl
cukier - 1 szkl
kakao - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 opak
soda - 1,5 łyżeczki
powidła śliwkowe - 3 łyżki
Krem :
śmietana kremówka - 0,5 szkl
cukier puder - 1 łyżeczka
Dekoracja:
Przygotowanie :
Ciasto
Wybić jajka do miski, zmiksować.
Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć.
Do utartych jajek dodać olej i mleko, zmiksować.
Przesiać wszystkie suche składniki , dodać do jajek, dobrze robotem wymieszać.
Na samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować.
Przelać ciasto do formy, w kształcie choinki.
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wymiary:spód 160x140 mm, wysokość 35 mm ,
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez ok 40 minut.
Wyjąć ciasto , ostudzić.
Krem :
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i barwnikiem na sztywno.
Posmarować wierzch i boki piernika kremem śmietanowym.
Gotową choinkę udekorować perełkami, lantynkami i posypką świąteczną.
Piękna choinka. Widziałam takie foremki, muszę kupić :)
OdpowiedzUsuńKup Małgosiu bo ciasto super w nich wygląda :)
UsuńŚwięta tuż tuż, jakby nie było już w sklepach dekoracje się pokazują
OdpowiedzUsuńMasz rację, w gazetach też są już przepisy świąteczne :)
UsuńPięknie to wygląda, muszę sie zaopatrzyć w takie foremki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie pięknie wygląda, kup foremki na stronie Cukieteria.pl
UsuńDanusiu ślicznie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają przecudownie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń