sobota, 26 listopada 2016
Śledzie po kaszubsku
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku.
Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.
Śledzie po kaszubsku
Składniki :
filety śledziowe - 600 g
Sos:
ogórki konserwowe 2 szt większe
koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
cebula - 2 szt
olej - 1/2 szkl
woda - 1/2 szkl
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 3
sól i pieprz
sok z cytryny - 1,5 łyżki
miód - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę.
Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki na całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Fajny przepis. :-) Śledzie po kaszubsku to klasyka, ale bardzo smaczna. :-)
OdpowiedzUsuńTak bardzo smaczna :)
Usuńidealne na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńI do tego jeszcze jakie smaczne :)
UsuńDanusiu na pewno zrobię te śledzie, bardzo lubimy. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my.
UsuńPozdrawiam również :)
Bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńTakie smaki są najlepsze :)
UsuńSmaczny przepisik na te śledzie, mój mąż byłby zachwycony nimi :)
OdpowiedzUsuńZrób Iwonko bo są pyszne :)
Usuńsuper śledziki :) pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbia je cała moja rodzinka :)
UsuńSuper przepis , jak długo mogą stać te śledzie ? Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńJeżeli będą stać w chłodzie to mogą 4 dni
UsuńCzy to mogą być śledzie octowe czy musza być solone?
OdpowiedzUsuńfiletów śledziowych solonych a'la matjas , octowe nie
Usuń