sobota, 4 marca 2017

Rolada szpinakowa

Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego jeszcze smakuje wybornie. 
Mąż wręcz przepada za taką roladą.

                                                           
                                                            Rolada szpinakowa      






Składniki
Ciasto
jajka - 5 szt
mąka - 2 łyżki
szpinak mrożony liście  HORTEX - 450 g
czosnek - 3 ząbki
gałka muszkatałowa - szczypta
sól i pieprz
masło - 1 łyżka
Farsz :
serek śmietankowy z ziołami - 2 opak
chrzan - 1 łyżeczka
łosoś w plastrach - 200 g
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody.
Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć.
Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać.
Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać.
Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki.
Mój dzień z Hortex

11 komentarzy :

  1. Danusiu przepięknie Ci wyszła rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, robiłam w zeszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a blaszka jakiej wielkości??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Napisałam prostokątna blaszka zamiast kwadratowa 40x40 blaszka z piekarnika

      Usuń
  4. Apetycznie wygląda ta rolada.Przepis zabieram.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu rewelacyjna! Koniecznie muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)