niedziela, 11 czerwca 2017
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Szybkie, proste i do tego smaczne ciasto truskawkowo -migdałowe.
Takie ciasto możemy na szybko przygotować z różnymi owocami sezonowymi.
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Składniki :
jajka - 7 szt ( średnich )
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło- 200 g
mąka - 2,5 szkl
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól-szczypta
Dodatkowo :
truskawki - 350 g
migdały - 80 g
cukier puder
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości.
Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.
Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta.
Wierzch truskawek posypać migdałami.
Piec w 175 stop. przez ok.30 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Takie ciasta bardzo lubię, a truskawki i migdały świetnie się komponują :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię jak coś w cieście chrupie, a z truskawkami jeszcze, to dopiero pychota :)
UsuńLubię jak coś w cieście chrupie, a z truskawkami jeszcze, to dopiero pychota :)
UsuńPyszne ciacho :D Widać już po samych zdjęciach ;)
OdpowiedzUsuń