Prawdziwki marynowane
Najlepsze grzyby do marynowania są małe i twarde.
W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać,
Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych przetworów.
W zimie będzie co jeść.
Składniki:
2 -kg prawdziwków
Zalewa;
4 - szkl wody
1 - szkl octu
1- łyżka soli
4 - łyżki cukru
15 - ziela angielskiego
6 - liście laurowe
pieprz w kulkach
Przygotowanie;
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać.
Do garnka wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut.
Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
Zalewa;
Do garnka wlać wodę, dodać ocet i przyprawy, zagotować.
Prawdziwki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą, zalewą, zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem.
Uwielbiam marynowane grzybki :) Pyszności wielkie :)
OdpowiedzUsuńmarynowanych grzybków nie może zabraknąć w żadnej spiżarce :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) U mnie wszyscy uwielbiają, a najlepiej smakują w zimie.
OdpowiedzUsuń