niedziela, 29 października 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

                                                Sałatka warstwowa z tuńczykiem


















Przepyszna sałatka warstwowa na kolację.
Sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu.
Przepis zaczerpnięty z żródło


Składniki:
jajka -4 szt
ryż - 100 g (1 woreczek)
szczypiorek - 1 pęczek
tuńczyk rozdrobniony w oleju - 2 puszki
ser żółty   gouda - 170 g 
sól i pieprz
majonez - 6 łyżek
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Do salaterki wyłożyć ryż, posmarować ryż majonezem.
Wyłożyć puszki tuńczyka w oleju, posmarować majonezem, posypać szczypiorkiem i żółtym startym serem.
Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem.
Ser przykryć majonezem i posypać startymi jajkami.
Udekorować sałatkę natką pietruszki.
Smacznego!

3 komentarze :

  1. Danusiu narobiłaś mi ochoty na Twoją sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię warstwowe sałatki zwłaszcza podane w szklanej misce. Jest ładną dekoracją a składniki dodałaś pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem :) Pyszna propozycja Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)