Kuleczki z dorsza
Zamiast tradycyjnych dużych kotletów, polecam przygotować małe kuleczki.
Ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej, a te będą w sam raz na raz.
Składniki na 28 szt
dorsz - 1 kg
bułka czerstwa - 1 szt kajzerka
jajka - 2 szt
cebula - 1 szt
sól i pieprz
szczypiorek - 1 pęczek
Dodatkowo:
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dorsza rozmrozić, pokroić na drobne paski, przełożyć do miski.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do ryby.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą i bułką.
Za pomocą blendera, wszystko dokładnie zmiksować.
Następnie wybić jajka, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Z masy rybnej formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę szczypiorku, dobrze skleić i uformować okrągłą kulkę.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Pysznie wyglądają te kuleczki :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAniu, zapraszam, starczy i dla Ciebie :)
UsuńPysznie się prezentują :D
OdpowiedzUsuń