#krakus, #smacznieiszybko
Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy jadłam kołduny w rosole, po prostu niebo w gębie.
Ciasto jest bardzo cienkie, a farsz przepyszny.
Od dziś ten przepis zagości u mnie na stałe, a przepis otrzymałam od znajomej.
Składniki;
Farsz;
10 dag mielonego mięsa baraniego
25 dag mielonego mięsa wołowego
10 dag łoju z nerki cielęcej
1/2 szkl bulionu
1 łyżka masła
2 garście suszonego majeranku
sól i pieprz
4 ząbki czosnku
2 cebule
Ciasto;
mąka pszenna - 500 g
woda ciepła - 1/2 szkl
sól
Dodatkowo;
bulion drobiowy Krakus
Przygotowanie:
Farsz;
Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej.
Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem.
Schłodzić dobrze w lodówce.
Ciasto;
Z mąki, wody i szczypty soli, zagnieść ciasto, trochę wyrobić.
Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, odstawić, przykryte ściereczką na kilka minut.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko, kieliszkiem wykrawać koła, nakładać porcję farszu, zlepiać.
Gotować kołduny w rosole, od wypłynięcia na wierzch przez ok.3 minut.
Podawać z bulionem.
Bardzo smacznie :) Lubię :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego dania. Chociaz słyszałam juz o nim 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaja, nigdy nie jadłam, ale muszę spróbować
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła taki obiadek :-)
OdpowiedzUsuń