Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz.
Przygotowanie kaszy z burakiem jest bardzo smaczne i zdrowe.
Składniki:
buraki - 2 szt
kasza gryczana - 250 g
czosnek - 3 ząbki
cebula - 1 szt
sok z cytryny - 1 łyżka
sól i pieprz
olej - 3 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę wysypać na suchą patelnię, mieszając przesmażyć przez ok. 4 minuty.
Następnie przełożyć kaszę do rondla, wlać pół litra gotowanej wody, doprawić solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu.
Cebulę i ząbki czosnku obrać, pokroić w drobną kostkę.
Wrzucić cebulę na patelnię z olejem, przesmażyć na złoty kolor, dodać czosnek, chwilę podsmażyć.
Buraki zalać wodą, osolić, gotować do miękkości, ostudzić.
Obrać buraki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać kaszę z burakami i pozostałymi składnikami.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować Iwonko :)
Usuńjaki wspaniały kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzecudne połączenie! Zapraszam do udziału w mojej buraczanej akcji kulinarnej, na durszlaku - widzę, że "jesteś na nim" http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/mam-smaka-na-buraka-2018#fndtn-panel-aktualne Pozdrawiam serdecznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję , wezmę udział w akcji :)
UsuńDziękuję za udział ;), serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń