Pieczony schab ze śliwkami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami.
Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło.
Składniki:
schab bez kości - ok. 1,5 kg
śliwki suszone - 200 g
oliwy z oliwek -4 łyżki
majeranek - 1 łyżka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab opłukać, osuszyć.
Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką.
Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.
Ostudzony schab pokroić na plastry.
Schabik prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuń