Składniki:
Ciasto naleśnikowe
jajka - 2 szt
mąka - 2 szkl
woda - 1 szkl
mleko - 1 szkl
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
Farsz
warzywa na patelnię - 450 g ( z ziołami i papryką ) HORTEX
sos słodko kwaśny - 2 łyżki
cebula - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
sól i pieprz
tłuszcz
Dodatkowo
majonez - 1 łyżka
keczup do polania
kapusta pekińska do posypania naleśników.
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać pozostałe składniki zmiksować.
Smażyć naleśniki na patelni, z obu stron na złoty kolor.
Farsz:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu.
Warzywa wyłożyć do średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Doprawić ziołami, dołączonymi do warzyw, smażyć kilka minut.
Pod koniec smażenia dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i sos słodko kwaśny, razem podsmażyć.
Na gorące pół naleśnika, nałożyć porcję farszu, złożyć naleśnik na pół.
Naleśnik posmarować delikatnie majonezem, posypać grubo kapustą pekińską i polać kapustę keczupem, tak postąpić z resztą naleśników.
Podawać naleśniki zaraz po przygotowaniu.
Właśnie poddałaś mi bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Czasem nie wiem, co ugotować i już właśnie zapisuję sobie w moich inspiracjach.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
Świetny pomysł na obiad lub kolacje :D
OdpowiedzUsuń