sobota, 3 marca 2018
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami
Jeżeli mamy dość zwykłych naleśników, przygotujmy je w innej odsłonie.
Sakiewki możemy przygotować z różnymi nadzieniami.
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami
Składniki: na ok 20 porcji
Naleśniki:
jajka - 2 szt
mąka - 2 szkl
woda - 1 szkl
mleko - 1 szt
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
Farsz:
cebula - 1 szt
sól i pieprz
listek laurowy - 1 szt
pieczarki - 600 g
masło - 1 łyżka
Dodatkowo:
natka pietruszki
łodyżki kopru do związania sakiewek
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i pozostałe składniki, zmiksować.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć na sicie, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone pieczarki, listek laurowy, posypać pieprzem i solą, smażyć do odparowania płynu,
Porcję pieczarek nakładać, na środek każdego naleśnika, formować sakiewki, związać cienkimi łodyżkami koperku.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wspaniałe, pyszne...danie. Danusiu, świetny pomysł na naleśniki inaczej podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńŚwietnie się prezentują na stole takie sakiewki :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie trochę inaczej się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietne sakiewki :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPyszne sakiewki. Może zrobię takie na święta -:)
OdpowiedzUsuń